Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stručný průvodce lhaním českých politiků: čechoangličtina i gestapák v rodině

Někteří čeští politici velmi rádi lžou a předstírají, že jsou odborníky na všechno. Proč naší politické kultuře chybí upřímnost? A proč je pro některé politiky tak složité říkat pravdu?

Za předpokladu, že vaše rodiče nejsou Michal Hašek nebo Jiří Ovčáček, byla drtivá většina z vás pravděpodobně od samého dětství vedena k tomu, že lhát se nemá. Z mnoha dětí, které této radě příliš nenaslouchaly, časem vyrostli úspěšní politici, kteří dnes nemají problém tvrdit o černé, že je bílá, pokud z toho cítí nějakou výhodu. Z posledních výjevů této skutečnosti bych mohl zmínit například předsedu KSČM Vojtěcha Filipa, který se nedávno v televizní debatě se starostou Prahy 6 Ondřejem Kolářem rozhodl rozšířit falešnou zprávu o tom, že Kolářův dědeček byl gestapák. U celé řady českých politiků tedy nemá sebemenší smysl dovolávat se nějakých vyšších morálních principů, které normálním lidem se slušným vychováním brání lhát.

Když ale pomineme tyto morální důvody, které stejně nikoho evidentně nezajímají, pořád přece zůstává vysoké riziko, že když o něčem veřejně zalžete, tak vám to prostě neprojde a díky práci zvědavých novinářů vás ta lež dožene a bolestivě kousne do zadku. No a pak vypadáte hloupě. Nebo ne? Z britských studií, které zkoumaly chování voličstva Donalda Trumpa a Borise Johnsona, například vyplývá, že veřejné usvědčování těchto politiků z mnohonásobných lží mělo téměř nulový dopad na jejich popularitu. Jejich voliči, jak se zdá, chápou, že jim jejich oblíbení politici lžou, ale je jim to úplně jedno. U nás se podobně chovají například voliči ANO, což hraje výrazně do karet premiéru Babišovi, který se dnes zdá být již téměř neprůstřelným politikem. Nařčení z podvodů a lží se od něj odráží jedna báseň a program "Antibabiš" přináší opozičním stranám často více škody než užitku. 

Babiš ovšem není jediný politik z ANO, který je často viněn ze lží. O tom, že lež má nesmírně krátké nohy, se v poslední době přesvědčila i ministryně financí Alena Schillerová. Nejdříve tvrdila, že spolupracuje s rodinou architektů Machoninových v souvislosti s rekonstrukcí karlovarského hotelu Thermal. Nespolupracovala. Vnuk výšezmíněných architektů ji v přímém přenosu z této lži usvědčil. Pak tvrdila, že umí anglickyNeuměla. Během jednoho dne pak musela utíkat před dvěma různými lidmi, kteří se s ní pokusili mluvit anglicky. Sorry jako. Její nezničitelný účes nebo zázračně objevené kadeřnické schopnosti v průběhu karantény také budily určité pochybnosti.

Ve výsledku se paní ministryni směje celý internet. Ale má to skutečně nějaký dopad na její popularitu mezi voliči ANO? Obávám se, že ani ne. A to je špatně. Jako daňoví poplatníci a voliči si totiž najímáme politiky, aby za naše peníze řídili stát. Přímo či nepřímo volitelní veřejní činitelé jsou tedy našimi zaměstnanci. Bylo by vám snad jedno, kdyby vám nějaký váš zaměstnanec lhal a předstíral, že něco umí, a když byste se ho z toho pokusili dvakrát vyzkoušet, tak by před vámi pokaždé utekl? Asi nebylo. Stejně tak by to nemělo být jedno i v souvislosti s politiky.

Pro jistotu ještě upřesním: neumět například anglicky a upřímně to přiznat není problém, ale mít své voliče za hlupáky a předstírat, že anglicky umíte, problém je. Absence skutečné upřímnosti je něco, co v české politice neskutečně chybí. Opravdu nechápu, proč mají mnozí politici potřebu působit jako vševědi. Umět si přiznat své nedostatky je přece mnohem cennější než předstírat, že jste odborník na všechno. Trocha upřímné sebereflexe a lidskosti nikdy nikomu neuškodila. Až to naši politici pochopí a začnou být na veřejnosti trochu více sami sebou, třeba se ze současného mrtvého bodu někam posune i naše politická kultura.

Autor: Andre Martirosyan | čtvrtek 28.5.2020 17:00 | karma článku: 39,06 | přečteno: 5023x
  • Další články autora

Andre Martirosyan

Putinovo hlasování: superprezident, kterého se nezbavíte

Rusko čeká celonárodní hlasování o ústavních změnách, které již ovšem byly přijaty parlamentem i prezidentem. K čemu je tedy hlasování vůbec potřeba? A zůstane Putin prezidentem navždy?

25.6.2020 v 9:00 | Karma: 22,73 | Přečteno: 672x | Diskuse| Politika

Andre Martirosyan

Konec České televize nebo hysterie liberální bubliny?

S odstupem času jsem se rozhodl připomenout si paniku v opozičním táboře, způsobenou zvolením tří nových členů Rady ČT. Měl to být začátek konce veřejnoprávních médií. Opravdu? A odkud se tady zase bere Jana Bobošíková?

18.6.2020 v 17:00 | Karma: 18,93 | Přečteno: 808x | Diskuse| Politika

Andre Martirosyan

Good bye, Koněv: po čem touží naši samozvaní vlastenci?

Koněv je pryč a samozvaní čeští vlastenci pořád ještě syčí hněvem. Co je vede k tomu, že upřednostňují zájmy cizí mocnosti před zájmy České republiky? A proč Jaroslav Foldyna vyhrožuje Pavlu Novotnému, že zhasne?

12.5.2020 v 17:00 | Karma: 39,53 | Přečteno: 5967x | Diskuse| Politika

Andre Martirosyan

Ruské dezinformace za časů koronaviru: liberální neschopnost a zahnívající Západ

Ruská státní média chrlí nekonečné množství polopravd, nesmyslů a konspiračních teorií ve spojení s COVID-19. Co se ve skutečnosti skrývá za toutou propagandou a co je jejím cílem?

13.4.2020 v 17:00 | Karma: 43,01 | Přečteno: 8048x | Diskuse| Politika

Andre Martirosyan

Čína, koronavirus, spiknutí: jak přesvědčit svět, aby vás měl rád

Koronavirus způsobující nemoc COVID-19 vznikl v Číně a rychle se rozšířil mimo jiné kvůli nedostatku včasné reakce čínských úřadů. Nyní se to tamní vláda snaží relativizovat a stavět se do role zachránce. A my jim to věříme.

31.3.2020 v 15:00 | Karma: 30,48 | Přečteno: 997x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3588x
Profesionální imigrant.

Seznam rubrik