Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruské dezinformace za časů koronaviru: liberální neschopnost a zahnívající Západ

Ruská státní média chrlí nekonečné množství polopravd, nesmyslů a konspiračních teorií ve spojení s COVID-19. Co se ve skutečnosti skrývá za toutou propagandou a co je jejím cílem?

Nemohl jsem si v poslední době nevšimnout nejrůznějších dezinformací, které pravidelně šíří ruská státní média ohledně nemoci COVID-19: o biologických zbraních údajně vyvinutých v laboratořích na Západě, spikleneckém plánu uměle snížit světovou populaci, o "úžasné a pohotové" reakci ruské vlády, a o totálním "nezvládnutí" pandemie v zemích EU. Tato témata jsou pravidelně omílána dvorními ruskými propagandisty a takzvanými experty v politických diskuzních pořadech, kteří se skrz svůj nekontrolovatelný slovní průjem skoro pokaždé dostanou od pandemie k druhé světové válce a k tomu, že je na Ukrajině bordel. To jsou dvě ultimátní témata, u kterých veškeré debaty v těchto pořadech vždycky stejně skončí nehledě na to, co se řešilo na jejich začátku.

Celková absurdita této propagandy je skutečně těžce popsatelná pro mladší generace Čechů, kteří většinu svého života prožili v demokratické společnosti s pevnými základy svobody projevu a kvalitními veřejnoprávními médii, které drží vládní struktury pod neustálým drobnohledem. Pokusím se ovšem o přirovnání. Pro představu, je to jako kdyby večerní zprávy u nás uváděla mnohem profesionálnější, ale morálně mnohem pokřivenější verze Jaromíra Soukupa, a v diskuzních politických pořadech bychom na všech televizních kanálech museli poslouchat debaty mezi Jaroslavem Foldynou, Lubomírem Volným, Tomiem Okamurou, a Václavem Klausem mladším. Občas by to celé ještě přišel opepřit špetkou antisemitismu a ještě větší debility Adam B. Bartoš. A pak by Jaroslav Foldyna zmlátil Václava Klause mladšího za to, že je to moc velký liberál. A to všechno za peníze daňových poplatníků.

Ruská propaganda ohledně COVID-19 by se dala rozdělit na dva proudy dle cílové skupiny. První proud má za cíl ovlivňovat publikum v zahraničí, zejména v členských zemích NATO. Ten druhý je určen pro domácí publikum a vyskytuje se hlavně ve výše popsaných politických pořadech. Pokusím se tyto dva proudy o něco podrobněji níže rozebrat.

Po vypuknutí pandemie se Ústa Sauronova, známá též jako RT a Sputnik, ujala důležité role v šíření dezinformací cílené na zahraniční publikum. Společně s pochybnými "nezávislými" konspiračními weby, jejichž domény jsou překvapivě zaregistrované v Rusku, začala tato propagandistická mašina chrlit teorie o tom, že byl nový koronavirus vyvinut v laboratoři v USA, Velké Británii, Gruzii, Litvě... Prostě když nemáte limetku, tak tam dáte pomeranč. Pak se do toho přimíchal Bill Gates, který to samozřejmě celé sponzoroval. Jestli se nemýlím, tak se tam nějakým způsobem musel určitě mihnout i Soros. Celé to mělo nádech spiklenecké teorie o úmyslném snižování počtu liského obyvatelstva, což je univerzální odpověď na všechny světové problémy pro nejrůznější konspirátory, kteří by ve jménu antivakcinačních bludů klidně nechali své děti zemřít na spalničky.

Lidí, kteří podobným nesmyslům věří, je bohužel mnoho. Většinou se jedná o ty, kteří za vším vidí nějaký naschvál a potřebují za každou cenu najít viníka, který by pasoval do jejich omezeného myšlení na základě již existujících přesvědčení a předsudků. Zároveň jsou tito lidé příliš vystrašení nepředvídatelností tohoto světa a proto se snaží za každou cenu nacházet jednoduchá vysvětlení pro neskutečně komplexní problémy. Tito lidé se proto často stávají lehkou obětí výše zmíněných spikleneckých nesmyslů. 

Zpočátku jsem se snažil v těchto pochybných zprávách, které si velmi často navzájem protiřečí, najít nějaký řád. Ukázalo se ovšem, že žádný řád neexistuje. Všechny tyto dezinformace mají jediný cíl - budit zmatek, nejednotnost, a společenskou nedůvěru v zemích EU a NATO. Není tedy divu, že nemotorný a nejednotný postup EU proti pandemii dále přilil olej do ohně ruské propagandy. Částečné selhání unie v poskytnutí včasné pomoci svým nejvíce postiženým členským zemím, jako je Itálie, zahrálo Rusku perfektně do karet. Rusko poslalo do Itálie humanitární pomoc a postavilo se tak do role "skutečného přítele", což byl dozajista další propagandistický tah, který v očích mnohých Italů ještě více podkopl myšlenku evropské solidarity a důveru v EU.

Ilurozní představa neschopné a hroutící se EU je neustále prezentována ruskými médii i domácímu publiku. Přední propagandisté v televizi opakují, že se volný pohyb osob v Evropě zhroutil jako domeček z karet, jako kdyby už nebylo v plánu hranice znovu otevřít. Pandemie je domácímu publiku dále prezentována jako naprosté selhání liberálních demokracií, které jsou díky své nestabilitě, ukecanosti a lidským právům, narozdíl od putinovského Ruska, neefiktivní v boji proti novému koronaviru. Zrovna Itálie, kde se historicky často mění vláda, byla několikrát zmíněná jako příklad takové neefiktivity. Není "stabilní" jako putinovské Rusko, a proto není připravená na nový koronavirus.

Nad těmito logickými pochody zůstává rozum stát. Zdá se, že ruští propagandisté objevili zázračnou korelaci - čím více demokracie, tím více smrtí způsobené novým koronavirem. To, že autoritářské režimy skutečné počty nemocných a zemřelých vesele skrývají, je samozřejmě vedlejší. Jistě, to, že v únoru v Rusku zemřelo nebývalé množství lidí na "zápal plic" a ne na COVID-19 je nepochybně zásluhou putinovské pevné ruky. Koneckonců, prezident Turkmenistánu Berdymuchamedov například zmínky o novém koronaviru ve své zemi prostě zakázal - škoda, že to nenapadlo ty liberální blbečky v Evropě, žádná pandemie by nikdy nevznikla.

Ruskem se také šíří zprávy o tom, že se obyvatelé západních zemí úplně zbláznili: organizují nepokoje, mlátí Číňany a vyhazují zdravotní sestry z domovů, aby se od nich nenakazili. Nepřeháním. Právě parafrázuji nedávný Tweet šéfredaktorky RT, Margarity Simonjanové, která má obzvlášť v oblibě využívat ojedinělé negativní události na Západě k vytváření senzačních polopravd a dezinformací. Vše to má za cíl využít současnou krizi k vykreslení fiktivní představy o tom, že putinovská pevná ruka a takzvaná "stabilita" je mnohem lepší systém vládnutí, než nějaké demokracie. Skutečně lepší je to ovšem pouze pro tyto propagandisty, kteří si za svoje zásluhy a za peníze daňových poplatníků potom kupují vily v Itálii a okrádají ruské občany skrz neprůhledné státní zakázky.

I přesto, že je to všechno místy velmi humorné, je třeba uvědomit si jednu věc. Zatímco Rusové si na tyto nesmysly zvykli a velká část z nich ke státním médiím přistupují se značnou dávkou skepse, na Západě si ruskou propagandu někteří pletou s alternativním pohledem na svět. A v tom tkví její hlavní nebezpečí. Tak se nenechte zmást.

Autor: Andre Martirosyan | pondělí 13.4.2020 17:00 | karma článku: 43,01 | přečteno: 8048x
  • Další články autora

Andre Martirosyan

Putinovo hlasování: superprezident, kterého se nezbavíte

Rusko čeká celonárodní hlasování o ústavních změnách, které již ovšem byly přijaty parlamentem i prezidentem. K čemu je tedy hlasování vůbec potřeba? A zůstane Putin prezidentem navždy?

25.6.2020 v 9:00 | Karma: 22,73 | Přečteno: 672x | Diskuse| Politika

Andre Martirosyan

Konec České televize nebo hysterie liberální bubliny?

S odstupem času jsem se rozhodl připomenout si paniku v opozičním táboře, způsobenou zvolením tří nových členů Rady ČT. Měl to být začátek konce veřejnoprávních médií. Opravdu? A odkud se tady zase bere Jana Bobošíková?

18.6.2020 v 17:00 | Karma: 18,93 | Přečteno: 808x | Diskuse| Politika

Andre Martirosyan

Stručný průvodce lhaním českých politiků: čechoangličtina i gestapák v rodině

Někteří čeští politici velmi rádi lžou a předstírají, že jsou odborníky na všechno. Proč naší politické kultuře chybí upřímnost? A proč je pro některé politiky tak složité říkat pravdu?

28.5.2020 v 17:00 | Karma: 39,06 | Přečteno: 5023x | Diskuse| Politika

Andre Martirosyan

Good bye, Koněv: po čem touží naši samozvaní vlastenci?

Koněv je pryč a samozvaní čeští vlastenci pořád ještě syčí hněvem. Co je vede k tomu, že upřednostňují zájmy cizí mocnosti před zájmy České republiky? A proč Jaroslav Foldyna vyhrožuje Pavlu Novotnému, že zhasne?

12.5.2020 v 17:00 | Karma: 39,53 | Přečteno: 5967x | Diskuse| Politika

Andre Martirosyan

Čína, koronavirus, spiknutí: jak přesvědčit svět, aby vás měl rád

Koronavirus způsobující nemoc COVID-19 vznikl v Číně a rychle se rozšířil mimo jiné kvůli nedostatku včasné reakce čínských úřadů. Nyní se to tamní vláda snaží relativizovat a stavět se do role zachránce. A my jim to věříme.

31.3.2020 v 15:00 | Karma: 30,48 | Přečteno: 997x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3588x
Profesionální imigrant.

Seznam rubrik