Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec České televize nebo hysterie liberální bubliny?

S odstupem času jsem se rozhodl připomenout si paniku v opozičním táboře, způsobenou zvolením tří nových členů Rady ČT. Měl to být začátek konce veřejnoprávních médií. Opravdu? A odkud se tady zase bere Jana Bobošíková?

Na konci května zvolila poslanecká sněmovna tři nové radní České televize: šachistu a publicistu Pavla Matochu, moderátora Luboše Xavera Veselého, a ekonomku Hanu Lipovskou, o které jsem mimochodem skálopevně přesvědčen, že je robot. Byl za mnou koneckonců i pan Cibulka, který mi to potvrdil svým siderickým informačním kyvadlem. Takže je to ověřené. Sdílejte, než to smažou.

No nic, vtípky stranou. Všichni tři kandidáti jsou, tak či onak, napojeni na Václava Klause mladšího a jeho nezapomenutelného tatínka: paní Lipovská do roku 2019 působila jako analytička v Institutu Václava Klause, pan Matocha s Václavem Klausem mladším hraje šachy, a pan Veselý byl do Rady dokonce přímo nominován Centrem pro občanské svobody, což je spolek založený Klausem juniorem. Přitom způsob, kterým se k této nominaci Xaver Veselý dostal, je poměrně legrační. Minulý rok, tedy ještě před svou nominací, si u Klause mladšího totiž přihřál polívčičku, když mu na konci rozhovoru oznámil, že "má jistý jeden hlas". Klausovo ego to samozřejmě nevydrželo. Konečně si našel kamaráda. A tak ho za odměnu nominoval do rady ČT. Xaver se z toho sice později snažil vykroutit a tvrdil, že to byl jenom "fórek", kterým se mu Klause juniora podařilo obalamutit. To je snad možná ještě horší, pane Xavere...

Paní Lipovská a pan Veselý jsou obecně považováni za kritiky České televize. Xaver se například často strefoval do údajné neprůhlednosti jejího hospodaření a některým pořadům vytýkal nedostatek objektivity. Shodou okolností zrovna těm, které ho kritizovaly. Ten Xaver má celkově zvláštní přístup ke kritice. Má totiž ve zvyku veřejně lynčovat novináře, kteří si o něm dovolí napsat něco, co se mu nelíbí. Asi by byl radši, kdyby se všichni novináři, stejně jako on, místo těch svých všetečných nepříjemných dotazů, ptali na rýžový nákyp a koprovku.

Paní Lipovská ze začátku moc netušila, která bije. Před časem totiž prohlásila, že ji televize nezajímá, nic o ní neví, a že by jí nevadilo, kdyby u nás veřejnoprávní média neexistovala. Teď je najednou v Radě ČT. Z tohoto důvodu je tedy nejasné, zda paní Lipovská chápe, v jaké radě se to vlastně ocitla. Kdo ví, třeba si zapomněla včas aktualizovat antivirus a její procesor byl napaden klausovským spywarem, který ji teď tajně ovládá jako Saruman. Všimli jste si, jak ji všude někdo pořád vozí autem? Tak si z ní nedělejte srandu. Třeba to prohlášení bylo ve skutečnosti volání o pomoc.

Aby toho nebylo málo, vyšlo také najevo, že se paní Lipovská přátelí s Jiřím Ovčáčkem, což je lidská analogie navždy zvonícího ranního budíku, a Janou Bobošíkovou, nebývale neúspěšnou političkou a věčnou kandidátkou na všechno a za všechno. Pokud má paní Lipovská v plánu nasbírat všechny politické pokémony, tak se jí to zcela jistě docela dobře daří. Z paní Bobošíkové udělala paní Lipovská dokonce svoji poradkyni. Ta nemeškala ani chvíli a už podala žádost k poslancům o odvolání dvou dosavadních členů Rady ČT. Asi ještě pořád nepochopila, že její stížnosti a žádosti zajímají lidi asi tak stejně jako to, že někam kandiduje. 

Zvolení těchto lidí do Rady ČT vyvolalo tedy ve značné části naší společnosti nepříjemný pocit podobný tomu, jako když se po bláznivém mejdanu probudíte ráno u sebe doma, vedle vás leží nahý Xaver Veselý, a přitom vás velmi podezřele pobolívá zadek. V řadách opozice propukla hysterie a mnozí politici mluvili o "začátku konce veřejnoprávních médií v Čechách". Miroslav Kalousek dokonce oznámil, že bude přemýšlet o vystoupení z katolické církve. Důvodem mu k tomu posloužilo to, že kandidaturu paní Lipovské podpořil kardinál Dominik Duka. Hm. Nekonečné perverzní prohřešky zástupců katolické církve v zahraničí i u nás asi dodnes nebyly dostatečně přesvědčivým důvodem vystoupit. Dukova podpora Hany Lipovské ovšem dostatečně přesvědčivým důvodem vystoupit je. Ach jo. Člověk si dokonce říká, jestli by ten pan Kalousek raději neměl vystoupit z TOP 09. Třeba by pak ta strana v příštích volbách obdržela i víc než pět procent.

Spekulace o začátku konce veřejnoprávních médií v souvislosti se zvolením nových radních je samozřejmě nesmysl. To, že někdo kritizuje Českou televizi, její hospodaření, či generálního ředitele, ještě neznamená, že by chtěl rušit veřejnoprávní média. Zároveň je také důležité zmínit, že radní nemohou nijak zasahovat do programu ČT či do pořadů, které vyrábí. Tudíž strach, že vám Xaver Veselý zruší oblíbené pořady a Večerníčka, pravděpodobně není na místě. Navíc Rada již v nové sestavě poprvé zasedla a svět se nezbořil. Koneckonců, zvolení nových členů Rady ČT reprezentuje současné rozložení sil ve sněmovně. Říká se tomu demokracie. A když se to opozičním stranám nelíbí, mohly by přestat vést žabomyší války, a v příštích volbách společně porazit Babišovu mašinu, která tak ráda tlačí do Rady ČT, a jiných důležitých pozic, zavirované roboty, Xavery, a jiné podivuhodné postavičky.

Autor: Andre Martirosyan | čtvrtek 18.6.2020 17:00 | karma článku: 18,93 | přečteno: 808x
  • Další články autora

Andre Martirosyan

Putinovo hlasování: superprezident, kterého se nezbavíte

Rusko čeká celonárodní hlasování o ústavních změnách, které již ovšem byly přijaty parlamentem i prezidentem. K čemu je tedy hlasování vůbec potřeba? A zůstane Putin prezidentem navždy?

25.6.2020 v 9:00 | Karma: 22,73 | Přečteno: 672x | Diskuse| Politika

Andre Martirosyan

Stručný průvodce lhaním českých politiků: čechoangličtina i gestapák v rodině

Někteří čeští politici velmi rádi lžou a předstírají, že jsou odborníky na všechno. Proč naší politické kultuře chybí upřímnost? A proč je pro některé politiky tak složité říkat pravdu?

28.5.2020 v 17:00 | Karma: 39,06 | Přečteno: 5023x | Diskuse| Politika

Andre Martirosyan

Good bye, Koněv: po čem touží naši samozvaní vlastenci?

Koněv je pryč a samozvaní čeští vlastenci pořád ještě syčí hněvem. Co je vede k tomu, že upřednostňují zájmy cizí mocnosti před zájmy České republiky? A proč Jaroslav Foldyna vyhrožuje Pavlu Novotnému, že zhasne?

12.5.2020 v 17:00 | Karma: 39,53 | Přečteno: 5967x | Diskuse| Politika

Andre Martirosyan

Ruské dezinformace za časů koronaviru: liberální neschopnost a zahnívající Západ

Ruská státní média chrlí nekonečné množství polopravd, nesmyslů a konspiračních teorií ve spojení s COVID-19. Co se ve skutečnosti skrývá za toutou propagandou a co je jejím cílem?

13.4.2020 v 17:00 | Karma: 43,01 | Přečteno: 8048x | Diskuse| Politika

Andre Martirosyan

Čína, koronavirus, spiknutí: jak přesvědčit svět, aby vás měl rád

Koronavirus způsobující nemoc COVID-19 vznikl v Číně a rychle se rozšířil mimo jiné kvůli nedostatku včasné reakce čínských úřadů. Nyní se to tamní vláda snaží relativizovat a stavět se do role zachránce. A my jim to věříme.

31.3.2020 v 15:00 | Karma: 30,48 | Přečteno: 997x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3588x
Profesionální imigrant.

Seznam rubrik