Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Viděl jste někdy pořad Václava Moravce v ČT?

Kdybyste ho někdy viděl, zjistil byste, že to nejsou diváci, kterým přestalo záležet na pravdě.

11 3
možnosti
JH

Nejen, že je to nečitelně dlouhé, to jste opsal svou disertační práci? Ale taky Vy jste se dostal na velmi tenký led, který se může s Vámi prolomit. Pořád se ptám všelijakých ministerstev pravdy, kterak tu pravdu rozeznají? Je subjektivní? Potom tomu rozumím, ale jak pojat pravdu objektivní, a teď nebudeme hovořit o fyzikálních zákonech, ani o počasí, které bylo včera. Tady prosím o vysvětlení, či nějaký matematický výpočet. Děkuji. J

9 1
možnosti
PM

Na tenký led jste se dostal spíše Vy, protože ačkoliv souhlasím s tím, že žádné zpravodajství není 100% objektivní, pokud jednou budeme žít ve světě, kde si bude věřit každý pouze pravdě, kterou chce slyšet a která je mu příjemná, naše společnost asi nedopadne příliš dobře, stejně jako pokud budeme stavět na stejnou čáru alternativní zpravodajství s mainstreamovými.

Zpravodajská média sice nepracují s fyzikálními zákony a matematickými vzorci, ale pořád je jejich zpravodajství založeno na citacích výroků skutečných lidí, fotografiích, videích, svědectvích svědků událostí a citacích zpráv jiných médií.

Jde o to prověřit si také externí zdroj, ze kterého je citováno, nahlížet na zprávy různých zdrojů objektivně z vlastní pozice a nemít předsudky, že tohle nebude pravda, protože je to "fake news". Jde o to prověřit si, že uváděné informace v článku vycházejí z důvěryhodných zdrojů, že autor článku je důvěryhodný a stojí za ním důvěryhodní nadřízení, že fotografie jsou skutečné, nejsou převzaty z nějaké úplně jiné události, aby manipulovaly atd.

Všimněte si, že pak mezi kvalitou zpracování všech uvedených věcí lze jednotlivá média porovnávat a určit, která budou důvěryhodná více než jiná. Alternativní weby můžou být občas dobrými doplňkovými zdroji informací, ale jejich problém je ten, že nemají takové finanční možnosti ani postavení, aby dostaly informace od těch nejpovolanějších lidí a zdrojů, aby mohly poslat svého člověka přímo na místo činnu apod.

Nejlepší je číst více různých zpravodajství, žádné totiž jak naznačujete, nemůže být 100% objektivní. Většinu médií totiž zajímá jen jediné a sice: bude mít tahle zpráva velkou čtenost a bude se líbit naším čtenářům? Obsah zpravodajství a jejich (ne)objektivitu tak určují spíše čtenáři než samotní novináři. To ale neznamená, že některé zdroje zpravodajství jsou lepší a kvalitnější než jiné. Zrovna ty alternativní weby jako Sputniknews nebo AC24.cz šíří totiž jen určitý světonázor, se kterým ssouhlasí čtenáři i autoři.

1 0
možnosti

Naprosto přesné, karma...

9 6
možnosti
Foto

Mockrát Vám děkuji, pane Černý!

0 0
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3588x
Profesionální imigrant.

Seznam rubrik